Tältä sivulta löydät Toisto-tuokioihin opastavat käsikirjoitukset ja muun Toisto-opetuksessa tarvittavan materiaalin: voit katsoa tuokioiden näytevideoita, tulostaa käyttöösi opetuskuvat ja oppijoille jaettavat sanastomonisteet. Tutustu myös Toisto-kielioppaan käsikirjaan ja Toisto-ohjaajan oppaaseen selkosuomella. Lisäksi sivulta löytyy vinkkejä oman Toisto-tuokion suunnitteluun ja toteutukseen sekä ilmoituspohjia Toisto-ryhmistä tiedottamiseen yli 40 kielellä.
TOISTO-KIELIOPPAAN KÄSIKIRJA (Toim. Saara Huilla ja Ninni Lankinen, 2. painos 2022)
Toisto-ohjaajan opas SELKOKIELELLÄ (sisältää oppaan ja tuokioiden 00-010 käsikirjoitukset selkokielellä)
OMA TOISTO-TUOKIO?
Voit myös itse suunnitella Toisto-tuokion jostain oppijoita kiinnostavasta tai hyödyllisestä aiheesta. Noudata Toisto-tuokioiden tuttua kaavaa, jotta traumatietoisuus, saavutettavuus ja turvallisuus tukevat koko ryhmän kielen oppimista yhdenvertaisesti. Hyödynnä vain kuvia joiden käyttöön on lupa.
Alussa pohdi sopivaa teemaa ja kavenna aihe tuokioksi, luonnostele tuokion käsikirjoitus:
- Otsikko ja alaotsikko
- Opiskeltava sanasto ja rakenteet
- Tarvikkeet
- Tuokion kulku:
- Tervehdykset ja esittäytyminen
- Tavoitteet
- Sanaston mallinnus
- Apuohjaajan (eli ”puhuvan sanakirjan”) mallinnus
- Dialogin harjoittelu
- Lisätehtävä
- Dialogin laajennus
- Tuokion lopetus
- Kiitokset, kehut, hyvästelyt
Kannattaa kiinnittää huomiota tuokion selkeään kieleen ja tarvittaessa puhekielisiin ratkaisuihin. Tuokion suunnittelu on luovaa ja hauskaa puuhaa! Sen voi suunnitella muutamassa erässä ja antaa aikaa rauhalliselle pohdinnalle. Aiheiden valinnassa on hyvä tiedostaa oppijoiden moninaiset lähtökohdat ja taustat ja valita neutraali aihe tai jokin arjen tilanne, jota on mahdollista käsitellä sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisesti eli kaikkia kunnioittaen. Ota talteen tarkastuslista:
Tee se itse -tuokion ohjeistus 2023