Opetusmateriaalin avulla luodaan demokratiakokemuksia kotoutujien käyttöön. Osallisuuden ja demokratian sanaston oppiminen on tärkeää, koska kieli on avain yhteiskuntaan osallistumiseen ja yhteisöllisyyteen. Materiaali sopii suomen kieltä jo hieman osaaville.
Opetusmateriaalit sisältävät käsikirjoituksen tuokion kulusta ja tarvittavat liitteet (kuten kuva- tai sanastokortit) sekä vinkkejä materiaalin soveltamiseen.
Opetusmateriaalin on tuottanut vapaaehtoiset työryhmät, jotka koostuvat kokemusasiantuntijoista ja opetusalan asiantuntijoista.
Toisto-materiaaliin verrattuna, Osallisuuden kieli -tuokioissa on soveltavampi ote ja ne sisältävät enemmän valinnaisia ja vaihtoehtoisia elementtejä.
Vinkkejä tuokioiden suunnitteluun, ohjaukseen ja laajentamiseen:
- Suunnittele tuokio etukäteen! Valitse etukäteen materiaalipaketista ne osat, joita tuokiossa käytetään. Kaikkea ei ehdi eikä tarvitse hyödyntää yhden tuokion aikana. Tuokiot voidaan toistaa eri tavalla varioiden niin monta kertaa kuin se on osallistujille antoisaa. Joskus yhdenkin tilanteen käsitteleminen voi riittää koko tuokion aiheeksi.
- Tuokioita voi yhdistellä muihin opetusmenetelmiin ja niiden rinnalla voi käyttää monenlaista opetus- ja virikemateriaalia. Tuokioita voi laajentaa esimerkiksi sijoittamalla niiden loppuun toiminnallisen tai draamallisen osuuden ryhmän tarpeiden ja mielenkiinnon mukaan.
- Tukeudu tuokion peruskaavaan sitä tiiviimmin, mitä vähemmän tiedät osallistujista ja heidän kielitaitotasostaan. Jos taas tunnet ryhmän hyvin, voit luottaa paremmin siihen, että tilanne kuljettaa mukanaan.